Interviuri

,,Motto-ul Asociației este cel în care credea Aura, citat al Mahatma Gandhi: «Orice vei face va fi nesemnificativ, dar este foarte important sa faci acel lucru». Dacă fiecare dintre noi ne-am face datoria acolo unde suntem, am pune umărul la treabă și ne-am responsabiliza, scenariul în care ne-am afla azi ar fi cu totul altul. Pas cu pas se întâmplă schimbările mari, însă pentru asta e important să începem să facem!” (Mariana Ciucă, președinte Asociația Aura Ion)

Asociația Aura Ion a fost înființată în 2015 ca simbol al implicării, al ambiției că se poate. Ea poartă numele cadrului medical căruia i-a fost curmată viața într-un accident aviatic din Munții Apuseni, un accident ce a rămas cu multe semne de întrebare, dar care a născut dorința de a-i ajuta și susține pe cei în nevoie. Astfel, prin proiectele demarate, Asociația unește oameni din toate categoriile sociale și îi inspiră să se dezvolte ca indivizi și lideri în serviciul umanității.

,,Vedem organizația noastră ca parte a unui efort comun de a aduce împreună oamenii pentru a rezolva problemele comunităților legate de sănătate, sărăcie și educație”. Asociația însumează proiecte prin care susține și îmbunătățește infrastructura școlară, asigurând resurse atât la nivel școlar, dar și la nivel de comunități, susținând nevoile familiilor vulnerabile ori oferind acces la servicii medicale, cu implicarea voluntarilor.

Care sunt provocările întâlnite de voi în mediul nonguvernamental?

Cea mai mare provocare este mentalitatea oamenilor, aceea de a aștepta să se întâmple ceva, aceea în care «se cuvine», în care alții trebuie să facă, alții sunt responsabili de neputința în care fiecare se află, însă am întâlnit acești oameni care nu aveau ambiția de a se clinti din loc, de a încerca, cel puțin, să schimbe ceva în mediul în care se află. Așteptarea ca «merge și așa» ne-a tot arătat că nu merge. E nevoie de această schimbare de mindset prima dată ca să începem să facem. Vedem cu toții că nu sunt, că nu avem, că e nevoie, însă ce ai făcut tu în pătrățica ta ca să aduci mai bine?

Care sunt reușitele în ciuda provocărilor?

Bucuria că reușim să facem o diferență. Bucuria că ne implicăm și că și alții se implică. Bucuria celor la care ajungem. Am reusit să susținem peste 10.000 de copii, să oferim 6000 de ghiozdane și 7000 de cadouri cu Zâmbete, am donat 13.000 de corpuri de mobilier către 70 de unități de învățământ partenere, peste 5000 de cărți donate școlilor, 40.000 de produse de curatenie si igiena, am renovat complet salile de clasa a unei scolii din mediul rural, am amenajat spatiul de socializare si joaca, dar si gradinile a 6 scoli din mediul rural, 600 de sisteme informatice, care au ajutat în plină pandemie ca elevii să nu întrerupă învățarea, toate însumând peste 20.000 de ore de voluntariat. Ceea ce am ales să facem este dovada că se poate, iar partenerii noștri de drum au rămas alături de noi fiindcă și ei își doresc să se implice. E important să facem asta cu toții!

De ce ați ales să vă înscrieți ca parteneri în proiectul ,,Împreună pentru educație”?

Imi doresc să găsesc căi de a identifica resurse. Am knowhow-ul, am viziunea, dar îmi lipsește ajutorul ca resursă umană. Vreau și pot să fac, însă uneori, ca membru dintr-o organizație nonguvernamentală, obosești să le faci pe toate. Și aici îmi doresc să găsim resursele ce ne ajută să avem vizibilitate mai mare, să atragem oamenii care cred în viziunea și misiunea noastră, să comunicăm mai mult despre ceea ce facem, să fiu și eu mai eficientă în timpul pe care îl dedic, dincolo de jobul meu de zi cu zi, asociației. Acest schimb de informații, de bune practice, ne ajută să ne uităm la ce putem face mai bine, ce putem îmbunătăți.