Interviuri

,,Motto-ul Fundației Inimă de Copil este Binele face bine. Și credem că Binele dăruit în fiecare zi și prin diverse moduri pentru cei din jur, pentru comunitate, ne face mai buni ca oameni pe fiecare dintre noi, mai bogați. Pe langă faptul că ne ajută să schimbăm lucrurile, ne ajută să dăm șanse, să dăruim și să ne dăruim ca oameni. Să ne transformăm. Dacă am folosi doar Binele, Înțelegerea, Iubirea, Înțelepciunea, fiecare problema și-ar găsi o rezolvare (Ana Burtea, director executiv Inimă de copil)

Cu un istoric de aproape 27 de ani, cu provocări, dar și cu reușite, Fundația Inimă de Copil a adus schimbări în viața a peste 25.000 de copii din sistemul de ocrotire sau din familii vulnerabile.

,,Pentru că ne-am dorit sprijinirea potențialului fiecărui copil, multe dintre activitățile noastre se concentrează pe programe de educație, de acces la școală, de sprijinire a familiilor. Avem 2 centre de zi pentru copiii din familii vulnerabile în județul Galați, programe de burse și susținere materială pentru copiii din mediul rural din Galați și județele din jur(Ana Burtea, director executiv Inimă de copil).

Provocări în mediul nonguvernamental?

În 27 de ani au fost multe provocări: sărăcia, în special în mediul rural, a afectat și afectează cel mai puternic nivelul de trai al familiilor. Puține oportunități, o mentalitate mai închisă. Inclusiv a autorităților, a companiilor care au nivel scăzut de interes în a susține educația sau zona socială. Anual, doar 2-5% din bugetul organizației provine din fonduri asigurate de autorități. Lucruri care se mișcă încet, prea puțin suport acordat organizațiilor. Putem spune că am reușit în ciuda mediului, nu datorită lui.

O altă provocare este să găsim resursa umană, dar și financiară de a ajunge la mai mulți copii, către mai multe familii, către mai multe comunități în care să putem duce câte o desagă plină cu mai multe șanse.

Reușite în ciuda provocărilor?

Ce am număra la reușite? Că peste 99% din copiii cu care lucrăm nu abandonează școala. Că toți ajung să aibă un nivel de studii peste nivelul părinților, mulți dintre ei finalizeaza cu 4-6 ani de studiu în plus. Ceea ce înseamna șanse reale în plus pentru a rupe cercul sărăciei. Ne bucurăm că putem să-i ajutăm pe copii și familiile lor să rămână unite, mai reziliente, fiecare mai responsabil, cu valori ce le sunt de folos nu numai lor, ci și comunității.

De ce ați ales să vă înscrieți ca parteneri în proiectul ,,Împreună pentru educație”?

Ne-au atras valorile pe care le împărtășim cu Teach for Romania și aspirațiile programului. Dorința de a învăța să fim mai buni. Admirația pentru munca Teach. Misiunea noastră comună.